Regiostars 2023 zná své vítěze. Plzeňský projekt TechTower se stal výstavním projektem regionální politiky EU

Za přítomnosti eurokomisařky pro soudržnost a reformy Elisy Ferreiry se 16. listopadu 2023 konalo v Ostravě slavnostní vyhlášení vítězů prestižní evropské soutěže Regiostars 2023, v níž jsou oceňovány nejlepší projekty v oblasti regionálního rozvoje financované z evropských fondů. V letošním 16. ročníku mezi sebou bojovalo 228 přihlášených projektů z celé Evropy, z nichž Evropská komise vybrala 30 finalistů v šesti odborných kategoriích. Projekt města Plzně, moderní technologický areál TechTower, se umístil v první pětici nejúspěšnějších projektů v kategorii Konkurenceschopná a chytrá Evropa zaměřené na inovativní ekonomickou transformaci. Zisk titulu finalista Regiostars 2023 vyvolal další zájem evropských médií o plzeňský TechTower.

Do Plzně vážila cestu například portugalská televize, delegace z Polska a Slovenska, TechTower jsme prezentovali třem americkým firmám a natočilo o něm reportáž i české Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jsme rádi, že Plzeň má další projekt, díky kterému může šířit své jméno v Evropě i ve světě. Účast v prestižní soutěži Regiostars tomu určitě pomohla,“ řekl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Cesta k finálnímu umístění byla dlouhá. Do soutěže jsme se přihlásili v květnu. V průběhu léta probíhalo hodnocení přihlášených projektů odbornou porotou. V říjnu jsme s kolegy ze Správy informačních technologií města Plzně absolvovali představení projektu před odbornou porotou a veřejností v rámci Evropského týdne regionů a měst v Bruselu. Dnes definitivně víme, že náš projekt vědeckotechnického parku TechTower patří mezi ty nejlepší, kterými se Evropská unie může pochlubit,“ popsal průběh soutěže Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně, jenž TechTower do soutěže přihlásil.

TechTower obstál v tvrdé evropské konkurenci a umístil se v první pětici nejlepších projektů Evropy v oblasti Konkurenceschopná a chytrá Evropa. Kategorii samotnou pak vyhrál španělský projekt rekonstrukce budovy pro výzkum Alzheimerovy nemoci a dalších neurodegenerativních onemocnění v Barceloně. Cenu veřejnosti, do níž se zapojilo přes 23 tisíc hlasujících, vyhrálo bulharské Kulturní umělecké centrum ve městě Burgas, jež v sobě spojuje knihovnu a muzeum.

Vyhlášení výsledků Regiostars 2023 se konalo v ostravském areálu Dolních Vítkovic zcela účelově. Současné Dolní Vítkovice představují industriální komplex, jenž prošel proměnou v jedinečné vzdělávací, kulturní a společenské centrum s mezinárodním přesahem. Je praktickou ukázkou toho, co si klade za cíl regionální politika, a to snižovat rozdíl mezi úrovní rozvoje jednotlivých regionů a zlepšovat každodenní život obyvatel.

„TechTower v Plzni vznikl proto, aby podporoval nadějné studenty a podnikatele, dal jím zázemí a možnosti růstu jejich podnikání. Aby v západočeské metropoli zůstávali lidé, kteří budou vytvářet kvalitní pracovní místa právě pro naše obyvatele. To, že je TechTower finalista Regiostars 2023 a představuje inspiraci pro regionální rozvoj v Česku i v ostatních členských státech EU, je jen pomyslná třešnička na dortu, která nás velmi těší,“ uzavřel Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která se stará o život v TechToweru.

TechTower je významným projektem města Plzně, který byl spolufinancován z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost prostřednictvím nástroje Integrované územní investice Plzeňské metropolitní oblasti. Díky němu byla zrekonstruována část památkově chráněných objektů v areálu bývalého pivovaru Světovar a vznikl unikátní prostor nabízející zázemí a podporu inovačním firmám a startupům, které přinášejí obyvatelům plzeňského regionu atraktivní pracovní místa a přispívají k jejich dobrému životu.

Slavnostní ceremoniál a kompletní výsledky Regiostars 2023 jsou na webových stránkách soutěže.

Fotogalerie