Plzeňský projekt TechTower inspiruje Evropu a bojuje o vítězné umístění

Ve středu 11. října 2023 v rámci Evropského týdne regionů a měst proběhla v Bruselu veřejná prezentace finalistů evropské soutěže Regiostars, mezi které se probojoval plzeňský projekt technologického centra TechTower. Ten se v rámci soutěže uchází hned o dvě ceny – odbornou cenu v rámci soutěžní kategorie „Konkurenceschopná a chytrá Evropa“ a o Cenu veřejnosti, v níž soutěží vybraní finalisté napříč soutěžními kategoriemi. TechTower díky svému umístění mezi finalisty soutěže Regiostars patří mezi top 5 projektů financovaných z evropských fondů přispívajících k regionálnímu rozvoji a reprezentující to nejlepší z celé EU v rámci oblasti inovativní ekonomické transformace.

Před širokou veřejností tvořenou z účastníků Evropského týdne regionů a měst finalisté soutěže prezentovali formou PechaKucha své projekty. Tomáš Cholinský, zástupce Správy informačních technologií města Plzně (SITMP), která je pověřena správou TechToweru, poutavě představil projekt samotný včetně motivace vedoucí ke vzniku technologického centra v Plzni či služby a aktivity, které SITMP v TechToweru nabízí a pořádá. Po veřejné prezentaci se konalo uzavřené setkání s odbornou porotou, v jehož rámci finalisté zodpovídali dotazy týkající se místního i regionálního přínosu, inovativního přístupu v řešení projektu aj. Na závěr se zástupci SITMP a Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně, který projekt připravil a administroval, setkali s eurokomisařkou pro kohezní politiku a reformy Elisou Ferreirou, od níž obdrželi plaketu finalisty soutěže Regiostars 2023.

TechTower je významným projektem města Plzně, který byl spolufinancován z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost prostřednictvím nástroje Integrované územní investice Plzeňské metropolitní oblasti. Díky němu byla zrekonstruována část památkově chráněných objektů v areálu bývalého pivovaru Světovar a vznikl unikátní prostor nabízející zázemí a podporu inovačním firmám a startupům, které přináší obyvatelům plzeňského regionu atraktivní pracovní místa a přispívají k jejich dobrému životu.

Vítězové jednotlivých soutěžních kategorií budou zveřejněni 16. listopadu během slavnostního ceremoniálu v Ostravě. O odborné ceně bude rozhodovat specializovaná porota, občané z celé EU však mohou rozhodnout, kdo bude vítězem Ceny veřejnosti. Zapojte se i vy do veřejného hlasování a podpořte projekt města Plzně technologický park TechTower mezi ostatními finalisty svým hlasem na https://regiostarsawards.eu/. Veřejné hlasování je otevřeno do 14. listopadu.

Jak hlasovat?

1. Přejděte na https://regiostarsawards.eu

2. Klikněte na tlačítko „Vote now“ (Hlasovat)

3. Zadejte svoji e-mailovou adresu

4. Ověřte svůj e-mail

5. Vyberte projekt a potvrďte odesláním

Zdroj: plzen.eu

Projekt v číslech:


  • název projektu "ITI PMO - Technologický park DRONET - Plzeň Světovar"
  • výše dotace z OP PIK 181,8 mil. Kč 
  • celkové náklady 639,5 mil. Kč bez DPH
  • doba realizace 9/2019 - 5/2023

Video


Fotogalerie