O pozitivních přínosech strategických projektů ITI se můžete přesvědčit na výstavě o tramvajové vozovně v Plzni

Od 18. dubna je k vidění ve výstavním prostoru Paluby Hamburk u plzeňského Hlavního nádraží výstava věnovaná historii tramvajové dopravy v Plzni a rekonstrukci tramvajové vozovny na Slovanech, která byla spolufinancována Evropskou unií z Operačního programu Doprava prostřednictvím nástroje Integrálních teritoriálních investic ITI.

Náročná rekonstrukce vozovny, na kterou PMDP získalo dotaci ve výši 720 milionů korun přes ITI Plzeňské metropolitní oblasti, probíhala v letech 2020-2022. Areál tehdejší vozovny totiž nevyhovoval aktuálním potřebám městské hromadné dopravy v Plzni. Vedle havarijního stavu všech budov v areálu vozovny chybělo technické vybavení pro údržbu vozů a dostatečná kapacita pro odstav vozů. Dalším problémem byla hluková zátěž z provozu vozovny pro okolní zástavbu.

V rámci rekonstrukce vozovny byl uplatněn koncept modrozelené infrastruktury, jenž zohledňuje princip odpovědného nakládání s dešťovou vodou. Ve vozovně byla nově vybudována automatická myčka využívající dešťovou vodu, která je zachytávána prostřednictvím zelené střechy o výměře cca 13,5 tisíce metrů čtverečních a jímána do filtrační nádrže. Díky rekonstrukci vznikl také moderní podúrovňový soustruh na obrábění ojetých kol tramvají, průjezdné haly pro odstav tramvají a moderní zázemí pro zaměstnance.

Nová vozovna přispívá nejen k lepší údržbě tramvají a celkovému provozu plzeňské městské veřejné dopravy, ale i ke zlepšení klimatu a životních podmínek obyvatel okolní zástavby.

Výstava potrvá až do konce června a vstup na ní je zdarma.

Originál článku najdete zde.

Zdroj: www.plzen.eu

Fotogalerie: