Jak se žije obyvatelům Plzeňské aglomerace?

Dotazníkové šetření v rámci příprav Strategie Plzeňské aglomerace 2021+ na téma rozvojových potřeb našeho území. Zapojte se!

Jak se žije obyvatelům v Plzeňské aglomeraci, tedy nejen na území města Plzně, ale i v dalších 107 obcích Plzeňského kraje, jež do aglomerace spadají? Je pro ně tato oblast atraktivní? Jsou lidé spokojeni s kvalitou životního prostředí a vyhovuje jim například městská hromadná doprava? Odpovědi občanů na tyto a další dotazy nyní zjišťuje nový průzkum, který může pomoci nastartovat změny k lepšímu. Výstup z průzkumu bude podkladem pro dokument Strategie Plzeňské aglomerace 2021+. Dotazník můžete vyplnit do 13. prosince 2020 a naleznete ho na odkaze níže.

„Do Plzeňské aglomerace spadá celkem 108 obcí, což je 22 procent obcí Plzeňského kraje. Na území aglomerace k 1. lednu 2019 žilo 309 tisíc obyvatel. Stejně jako u nás v Plzni, tak i v menších městech a obcích je důležité vědět, co občané chtějí, rozhodnutí se nedají dělat od stolu. Proto se opakovaně ptáme na jejich názory, podle nichž můžeme postupovat při dalším návrhu, nač se soustředit,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

V dotazníku naleznete otázky na potřebnost opatření v oblastech životního prostředí, vzdělávání, podnikání, dopravy, sociálních služeb a podobně. Vyplnění dotazníku by nemělo zabrat více než 10 minut.

Výstupy z dotazníku se stanou součástí připravovaného dokumentu nazvaného Strategie Plzeňské aglomerace 2021+. „Na něm pracujeme v souvislosti s novým evropským dotačním obdobím 2021 až 2027. Ten dotazník je jednoduchý, intuitivní. Lidé v něm mohou ohodnotit, jaká opatření jsou podle nich pro další rozvoj území důležitá,“ přiblížil ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš. Ohledně toho, kolik by do Plzeňské aglomerace v novém dotačním období mohlo směřovat peněz, se v současné chvíli stále jedná. V minulém programovém období 2014-2020 byly do území z nástroje ITI investovány zhruba 4 miliardy korun.

Dotazník bude možné vyplnit do 13. prosince 2020. Vyhodnocení bude probíhat jak ve vztahu k městu Plzni jako takovému, tak ve vztahu k celému území vymezené Plzeňské aglomerace. „Zjistíme tak, která ze stanovených opatření vnímají lidé jako přínosnější, a na která bychom se měli více zaměřit,“ vysvětlil Erich Beneš.

Plzeňská aglomerace v bodech:


  • vize – Silný, stabilní a konkurenceschopný region
  • nové vymezení území (počet obcí klesne ze 117 na 108)
  • nový název – z Plzeňské metropolitní oblasti se stane Plzeňská aglomerace